🌍 Worldwide levering med DHL 🚚 Gratis Levering i DK ved køb over 399 DKK

Ingefær er kendt som en ‘super krydderi’ takket være dens brede og effektive anvendelse til en række lidelser. Det har traditionelt været brugt til at behandle en række fordøjelse- og mavesmerter, såsom diarré, IBS og menstruationskramper samt kvalme forårsaget af bevægelse, graviditet, kemoterapi, reumatoid artritis og slidgigt. Ingefærens rige indhold af både E-vitamin, B6-vitamin, B3-vitamin, C-vitamin og de vitale mineraler; mangan, jern, selen og magnesium, stimulerer appetitten og letter fordøjelsen. Andre fordele kan omfatte smertelindring fra infektioner i øvre luftveje, hoste og milde åndedrætsproblemer, bronkitis og endda hovedpine.

De små sorte bær fra hyldetræet er blevet brugt i traditionel medicin i århundreder på grund af deres sundhedsfremmende egenskaber. Undersøgelser har vist, at hyldebær kan styrke immunsystemet takket være deres antibakterielle og infektionsevne. De kan endda reducere smerten forbundet med autoimmune sygdomme, samt hastigheden visse kræftformer udvikler sig på. Hyldebær er rige på antioxidanter, hvilket kan hjælpe med at regulere insulin- og glukoseniveauer, der understøtter fordøjelsen og hjælper behandling af diabetes. Hyldebær er også blevet brugt til at hjælpe med vægttab, allergier såsom høfeber og som afføringsmiddel.

Kanel har en lang historie som traditionel medicin og er værdsat for sin karakteristiske smag, aroma og medicinske fordele. Barken på kaneltræet er rig på essentielle mineraler, herunder mangan, jern og calcium, og antages at have antibakterielle, svampedræbende, antiinflammatoriske og antikoagulerende egenskaber. Traditionelt har kanelbark været brugt til at behandle en række sundhedsmæssige problemer, herunder fordøjelsesproblemer, diarré, menstruationssmerter og kraftig menstruation. Nogle undersøgelser viser, at kanel også kan bidrage til at forhindre overdreven blødning, fjerne blod urenheder og forbedre blodcirkulationen samt regulere blodsukkerniveauet. Andre fordele er lindring af stivhed i muskler og led, og kanelens evne til at behandle infektioner, forkølelse, hovedpine, ondt i halsen og influenza.

Gennem det gamle Egypten, Grækenland og Rom blev den tørrede frugt fra anisplanten brugt som krydderi og medicin. Dens søde og aromatiske smag gjorde det til et populært åndefrisker, og det blev også værdsat for at hjælpe fordøjelsesforstyrrelser. I dag er anisfrø er et naturligt middel til behandling af maveforstyrrelser og tarmgas samt hoste og forkølelser. Undersøgelser har fundet anisfrø at være gavnlige i beroligende symptomer på mild fordøjelsesbesvær, herunder oppustethed og luft i maven. Det kan også fungere som et appetitstimulerende middel og et vanddrivende middel. Kvinder kan med fordel gøre brug af anisfrø til at øge deres mælkeflow under amning, samt at lindre smerter i perioden, lette fødslen og øge sexlysten. Mænd kan finde anisfrø gavnlig for symptomer på den mandlige overgangsalderen. Anisfrø er også nyttig til behandling af søvnløshed.

Så langt tilbage som 7000 f.Kr. antages de gamle asiatiske og mellemøstlige kulturer at have brugt byggræs som ingrediens i deres mad og medicin, for at udnytte plantens egenskaber til at behandle en række hud-, lever-, blod- og gastrointestinale lidelser. Pakket med A-vitamin, B1- vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, folat, C-vitamin, E-vitamin og K-vitamin er byggræs i dag betragtet som et superfood. Det indeholder et væld af elektrolytter, herunder magnesium, fosfor og kalium, såvel som de væsentlige mineraler zink, jern og calcium. Byggræs er også en rig kilde til stærke antioxidanter, essentielle aminosyrer og enzymer, der kan forklare, hvorfor dette byggræs antages at udøve en foryngende virkning på hele kroppen, fremme fysisk agilitet, reducere tegn på aldring, beskytte huden mod UV skade og optimere kognitive evner. Det kan beskytte menneskelige celler mod kræftfremkaldende stoffer, takket være dets evne til at neutralisere frie radikaler, afgifte kroppen, styrke immunsystemet og regenerere beskadigede celler og væv. Flere undersøgelser har også vist, at byggræs sænker blodsukkerniveauet, blodtrykket og kolesterolet, samtidig med at det hjælper med at opretholde en optimal syrealkalibalance.

Kommenplantens frø, også kaldet karvefrø, er blevet brugt medicinsk i århundreder, mens dens skarpe smag gør kommen til et populært kulinarisk krydderi. Det hjælper med at behandle fordøjelsesforstyrrelser, såsom halsbrand, oppustethed, luft i maven, forstoppelse, appetitløshed og milde abdominale spasmer. Kommen er også traditionelt brugt til at lindre menstruationssmerter og til at stimulere mælkeproduktionen under amning.

Kardemomme betragtes som dronningen af krydderier og har længe været en elsket ingrediens i traditionel kinesisk og indisk medicin. De aromatiske frø af denne eksotiske plante indeholder en masse vitaminer og mineraler, herunder niacin, pyridoxin, riboflavin, thiamin, A-vitamin, C- vitamin, natrium, kalium, calcium, kobber, jern, mangan, magnesium, fosfor og zink. Kardemomme er en af de mest almindelige plantelægemidler i Ayurveda og bruges til behandling af tandproblemer, hals og øvre luftvejsinfektioner, gastrointestinale sygdomme og urinvejsinfektioner. Det kan hjælpe med at lindre kvalme og opkastning, tarmspasmer og gas. Kardemomme menes også at have afrodisiaksiske egenskaber og kan bruges til at behandle impotens, erektil dysfunktion og tidlig sædafgang.

Kamilleblomster er et ældgammelt middel brugt af egypterne, romerne og grækerne. Traditionelt blev kamille brugt i urtemedicin til behandling af angst og søvnløshed, samt mindre gastrointestinale problemer som oppustethed, rejsesyge, kolik, maveforstyrrelser og diarré. Kamille et naturlig tonikum, der kan reducere blodtryk, fibromyalgi og menstruationskramper. Det har antiseptiske og antibiotiske egenskaber, og kan bruges lokalt til at helbrede milde hudirritationer, sår, mindre inflammationer (såsom solskoldning), overfladiske sår og små bylder.

Nelliker er de tørrede knopper fra det subtropiske blomstrende træ, Syzygium aromaticum. De indeholder mineralerne calcium, jern, magnesium, fosfor, kalium, sodium og zink, samt A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, thiamin, riboflavin og niacin. Sammen med de høje niveauer af antioxidanter giver nelliker et boost til immunsystemet, og i kinesisk medicin menes de ovenikøbet at have afrodisiakse egenskaber. Nelikkeekstrakt har vist sig at reducere smerte og indeholder værdifulde antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber, hvilket gør dem til en populær naturlig behandling for tandpine, mundsygdomme, dårlig ånde og hovedpine. Nelliker kan stimulere udskillelsen af fordøjelsesenzymer og dermed hjælpe fordøjelsen samt reducere luft i maven og kvalme, mens deres indhold af fenoler kan være gavnlige til bevarelse af knogletætheden.

Både stilken og roden af denne almindelige blomst er spiselig og har længe været brugt i traditionelle kinesiske, arabiske og indianske lægemidler. Mælkebøtteblade er en rig kilde til A- vitamin og C-vitamin, samt mineralerne jern og calcium. Deres diuretiske egenskaber kan hjælpe kroppen med at eliminere toksiner og behandle urinvejsforstyrrelser. I tillæg til øget urinproduktion stimulerer mælkebøtter også bugspytkirtlen til at producere insulin, som kan være nyttigt at håndtere diabetes. Afgiftning, vanddrivende, stimulerende og rig på antioxidanter - mælkebøtte er en god behandling for acne, vægttab, højt blodtryk, anæmi og optimal leversundhed.

Græsk bjergte bruger de tørrede blomster, blade og stilke af den græske plante Sideritis (også kendt som græsk bjergsalvie). Det blev først brygget som en te af græske hyrder, mens de passende deres flokke på bjergsiden, og bruges nu i vid udstrækning i urtemedicin samt til urtete. I oldtiden blev urterne brugt topisk til at behandle kampsår og har længe været betragtet som et middel mod forkølelse, fordøjelsesbesvær og et generelt boost til immunsystemet. Udover at have en lækker sød, blomsteragtig smag er græsk bjergte pakket med naturlige antioxidanter og har antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber. Det kan således hjælpe med smertelindring, allergibehandling, åndedrætsproblemer og mildt ubehag i maven.

Lavendelplantens duftende blomst er blevet brugt i århundreder for at berolige og rense sind og krop og fremme en generel følelse af velvære. I traditionel urtemedicin gør de beroligende virkninger af lavendel det til en nyttig behandling for søvnløshed, stress, angst og depression; det kan endda lindre smerte. Lavendel anses også for at være gavnlig for fordøjelsesbesvær, herunder tab af appetit og kvalme.

 

Citronmelisse er et medlem af myntefamilien, og anses for at være en beroligende krydderurt. Siden middelalderen er det blevet brugt til at fremme afslapning og reducere angst. Det menes også at lette fordøjelsesbesvær, luft i maven og menstruationskramper, stimulere appetit og løfte sjælen. Nogle mennesker anvender citronmelisse lokalt og finder dets antivirale egenskaber nyttige til behandling af forkølelsessår.

Citrongræs er ikke blot et aromatisk krydderi, der er populært i det asiatiske køkken. Det er traditionelt blevet brugt som naturlig urtemedicin grundet dets antibakterielle, svampedræbende og anti-inflammatoriske egenskaber. Det hjælper med at behandle strubebetændelse, forkølelse, feber og åndedrætsinfektioner, og har en smertestillende virkning, der kan lindre hovedpine, mindre forstuvninger, reumatisme og rygsmerter. Nogle undersøgelser har også vist anti- kræftfremkaldende aktivitet på grund af de kraftige antioxidanter der kan findes i citrongræs. Dets vanddrivende egenskaber hjælper med afgiftning og med at behandle gastrointestinale lidelser. Citrongræs er en rig kilde til flere vitaminer og vigtige mineraler, og har tendens til at have en forfriskende effekt på hele kroppen.

Den sydamerikanske plante, citronverbena, er et naturligt middel til en række fordøjelsessygdomme, herunder kolik, luft i maven, diarré og forstoppelse. Det kan øge stofskiftet og regulere appetitten, hvilket gør det nyttigt i vægttabsprogrammer. Med et højt indhold af antioxidanter øger citronverbena immunforsvaret og kan reducere muskelsmerter efter træning, samt bidrage til at nedsætte ledsmerter forbundet med ledgigt eller skader. Dens beroligende egenskaber lindrer kronisk stress.

Anvendt i alt fra tandpasta til antibiotika for sin forfriskende myntesmag, er pebermynteinfuseret te en lækker måde at øge dit helbred takket være dets naturlige antibakterielle egenskaber. Måske mest kendt som en hjælp til fordøjelse, kan pebermynte stimulere effektiv fordøjelse, lindre oppustning, mavekramper og forstoppelse. Dens antispasmodiske og smertestillende egenskaber kan medføre lindring af symptomer på diarré, IBS og kvalme forårsaget af sygdom eller rejsesygdom, samt beroligende åndedrætsirritationer, hoste og forkølelser. Den mentol, der er integreret i pebermynte, har også en kølende effekt på kroppen, som kan hjælpe med at sænke feberen og lindre stress eller angst.

Også kendt som rød busk te er Rooibos ofte drukket som erstatning for te, takket være dens mangel på koffein, lave tanniner og lækre robuste smag. Rooibosblade er en rig kilde til C-vitamin og antixoidanter samt de vitale mineraler jern, calcium, kalium, kobber, mangan, zink og magnesium. Det kan hjælpe med at styrke immunforsvaret og bekæmpe hovedpine, søvnløshed og senilitet. Rooiboste fungerer også som en bronkodilator, letter vejrtrækningsbesvær og reducerer højt blodtryk.

Hyben har et meget højt indhold af C vitamin, og er derfor ofte at finde i vitamintilskud, da det har en naturlig tilgang til at styrke immunforsvaret og bekæmpe influenza og forkølelse. selve hyben hovedet indeholder også et væld af andre værdifulde vitaminer, mineraler og antioxidanter, som alle bidrager til et optimalt helbred. Frugtens jernindhold hjælper forebyggelse af blodmangel og forbedrer blodcirkulationen i kroppen, og er desuden kendt for at være vanddrivende. Ydermere, har hybenfrugten anti-inflammatoriske virkninger som kan forbedre helbredet samt dulme symptomer på leddegigt og andre reumatiske sygdomme.

 

Udover at være et populært kulinarisk krydderi, har salvie været dyrket for sine helbredende kræfter siden oldtiden. Dets navn kommer endda fra det latinske ord 'salvere', hvilket betyder 'at helbrede'. Det har antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber, som gør det nyttigt at behandle gastrointestinale problemer, gigt og generel betændelse i det kardiovaskulære system. Nogle undersøgelser har vist, at indtagelse af salviete forbedrer hukommelsen og koncentration, og kan endda forsinke udbruddet af kognitive lidelser, som for eksempel Alzheimers og demens. Traditionelt blev salvie brugt til at øge kvindelig frugtbarhed, og for at lindre menstruationssmerter og hedeture i overgangsalderen.

Grøn mynte indeholder mindre mentol end pebermynte, og det gør at grøn mynte har en mildere smag. Grøn mynte har dog stadig mange værdifulde sundhedsmæssige fordele, der gør det populært som et naturligt middel. Mynten er primært nyttigt til behandling af fordøjelsessygdomme og kan fungere som et mild tonikum til at berolige oprørt mave, herunder kvalme fra graviditet og IBS. Dens beroligende, antiinflammatoriske egenskaber og forfriskende aroma er gavnlige for åndedrættets sundhed - lindrer trængsel og rydder bihuler. Høje niveauer af jern og kalium i de grønne mynteblade hjælper med at øge blodcirkulationen, forhindre anæmi og opretholde et sundt blodtryk. Grøn mynte har også antibakterielle og antimikrobielle egenskaber, som kan tackle infektioner og forebygge kroniske sygdomme.

Brændenælder var et populært diuretikum i det middelalderlige England, og er stadig værdsat i dag for deres rensende egenskaber til behandling af urinvejsinfektioner, prostataproblemer og insektbid. Selv om bladene fra denne almindelige ukrudt forårsager en stikkende fornemmelse, synes de faktisk at have en antiinflammatorisk virkning, når de indtages, muligvis fordi de afbryder kroppens eksisterende smertesignaler. Dette kan også forklare, hvorfor brændenælder er et traditionelt middel til smerter og led, såvel som gigt og leddegigt. Nogle undersøgelser har fundet, at brændenælder kan reducere allergiske reaktioner, og kan være gavnlige ved behandling af åndedrætsbesvær, herunder høfeber, astma og andre sæsonbetingede allergier. Brændenælder indeholder høje niveauer af C-vitamin og jern, der øger immunforsvaret og blodcirkulationen og kan hjælpe med at bekæmpe anæmi. De kan også være nyttige for at stimulere mælkeproduktion under amning og for at lindre PMS og kraftige menstruationer.

 

Frugten fra den vilde fennikelplante, også kendt som fennikelfrø, er traditionelt blevet brugt til behandling af gastrointestinale problmer og kan berolige halsbrand, oppustethed, luft i maven, IBS og menstruationssmerter. Fennikel antages at stimulere fordøjelsen, lette absorptionen af næringsstoffer fra fødevaren og virke som afføringsmiddel. I Indien er det almindeligt at tygge fennikelfrø efter et måltid for at fremme optimal fordøjelse og eliminere dårlig ånde. Antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber i fennikelfrø gør dem til et nyttigt naturligt middel til behandling af hoste og forkølelser, og det kan hjælpe med at udvise slim. Nogle undersøgelser har fundet ud af, at fennikelekstrakter hæmmer væksten af tumorer og hjælper med at forhindre visse stammer af lever og brystkræft. Fennikel er en rig kilde til kalium, og kan reducere højt blodtryk og optimere hjernefunktionen. Det kan også øge østrogenproduktionen og udskillelsen af brystmælk under amning, samt at balancere kvindelige hormoner, regulere menstruation og lindre PMS.

Udover at være en populær kulinarisk urt, har timian en højere koncentration af antioxidanter end nogen anden urt. Det kan hjælpe med at neutralisere de frie radikaler, der er naturlige biprodukter af cellulær metabolisme. Det har antibakterielle og svampedræbende egenskaber, hvilket forklarer hvorfor timianolie var et antiseptisk favoritmiddel under første verdenskrig, og stadig bruges ofte som ingrediens i mundskyllevand. Timian er gavnlig for åndedrætshygiejne, hjælper med bekæmpe ondt i halsen, congestion, blokerede bihuler, kronisk astma, bronkitis og kighoste. Den indeholder høje niveauer af C-vitamin og er også en kilde til B6-vitamin, som kan hjælpe med at lindre stress.

Nært relateret til ingefærfamilien er gurkemeje også kendt for at være et super-krydderi. Det er takket være sine varierede og kraftfulde helbredende egenskaber. Med en opvarmende, bitter smag, har gurkemeje længe været anvendt i asiatisk medicin for at lindre mavesmerter, forstoppelse, mavekramper og IBS (irritabel tarmsyndrom). En af sine vigtigste aktive ingredienser, curcumin, indeholder potent antiinflammatoriske egenskaber. Såvel som at hjælpe med mave- tarmsproblemer, hjælper det også med at reducere muskelsmerter og gigt. Undersøgelser har vist, at curcumin kan bekæmpe depression, angst, stress og humørsvingninger og øge kognitive evner. Gurkemeje kan også forbedre leverfunktionen og stimulere lymfesystemet.